Idealna zimnica: Miješana marmelada!

Priprema:
1.Voće oprati pa breskvama i šljivama izvaditi koštice i iseći ih na komade a smokve oljuštiti koliko mogu da se oljušte. Ako su doobro zrele čak se i ne moraju čistiti, samo ih još prepolovite. Voće stavljajte u šerpu i svaki red voća pospite šećerom. Šerpu povežite suvom krpom ili je poklopite i ostavite da voće odstoji na hladnom preko noći ili bar 5-6 sati kako bi pustilo sokove.
2.Džem kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje. Pred kraj kuvanja štapnim mikserom sve dobro usitnite i dodajte vanil šećer a po želji možete dodati i djumbir u prahu ili svež.
3.Vreo džem sipajte u vrele, sterilisane tegle i odmah ih zatvorite sterilisanim poklopcima. Složite ih u rernu zagrejanu na 100 C, isključite je i ostavite da se marmelada postepeno ohladi.
4.Takodje voće možete samleti u multripraktiku pre nego što počnete da ga kuvate.
5.Ovo je samo jedan od predloga od kog voća napraviti mešanu marmeladu. Prošle godine sam stavila bukvalno pola voćnjaka u šerpu: breskve, jabuke, šljive, nektarine, kruške, višnje iz zamrzivača, smokve, kupine - uvek gledajući da količina šećera bude što manja, kao što je i u receptu navedeno, dakle na tri kilograma očišćenog voća ne više od 500 g šećera.
6.Djumbir ove godine nisam stavljala, ne što nisam htela nego što sam zaboravila, ali ništa ne smeta i ovako
Comments
Post a Comment