Ukusna i zdrava pita od krušaka i jabuka

Za vrijeme obilja voća na tržnicama i doma po vrtovima upravo su pite idealni način kako iskoristiti sve te blagodati prirode. Ovaj kolač je jednostavan i brz za pripremu. Prilagodljiv je svačijem ukusu. Tijesto ne sadrži jaja i napravljeno je od pirovog brašna, a izrada je jednostavna i sigurna. Umjesto jabuke i kruške možeš koristiti i neko drugo sezonsko i tebi dostupno voće.

 | Author: Gracia Petek
 Za izradu tijesta sam odabrala pirovo brašno no ti možeš odabrati i neku bezglutensku mješavinu.
 Zašto pirovo brašno? Pirovo brašno, iako sadrži gluten, no mnogo manje količine nego pšenično brašno, ima niz vrijednih hranjivih tvari i omogućuje pripremu divnih pekraskih proizvoda i tijesta. Pir je bogat niacinom, mineralima-bakar, cink, magnezij, željezo, fosfor. Pirovo brašno sadrži više vlakana od pšenice pa pogodno djeluje na probavni sustav, lako je topivu u vodi pa se stoga i lakše probavlja.

Recept:

225 grama pirovog brašna 1 žličica praška za pecivo bez aluminija 112 grama veganskog maslaca ili obični maslac ako nisi vegan 75 grama pirea od jabuke ili neka druga zamjena za jaje (banana zgnječena vilicom) 75 grama kokosovog šećera (smeđi šećer,brezin šećer, agava…) ½ žličice burbon vanilije Prstohvat soli 3-4 jabuke 3- 4 kruške 1-2 male žlice cejlonskog cimeta Priprema: Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, vaniliju i sol. Dodaj pire od jabuke ili zgnječenu bananu.

Maslac nareži na sitno i dodaj. Brzo umijesi mekano tijesto. Po potrebi dodaj malo hladnog biljnog mlijeka. Tijesto oblikuj u kuglu i omotaj plastičnom folijom. Stavi u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se stisnulo za lakše oblikovanje. Pećnicu zagrij na 170 -180 ˚C. Kalup koji ćeš koristit za pitu obloži s donje strane papirom za pečenje, a stranice obilno premaži biljnim maslacem ili uljem. (Kod pečenja ove pite koristila sam kalup promjera 18 cm, kalup za torte s dnom koje se odvaja, ti možeš koristiti i kalup za pite.) Kad tijesto izvadiš iz hladnjaka 2/3 tijesta razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i njime obloži kalup za pečenje torti.

Tijesto pritišći na dno istovremno povlačeći strane prema gore 4 do 5 cm u visinu. Koru za pitu peci 15 do 20 minuta. Operi i oguli jabuke i kruške. Nareži ih na kockice. Začini ih cimetom. Preostalo tijesto razvuci na pobrašnjenoj podlozi. Prethodno pečenu koru napuni jabukama i kruškama te prekrij ostatkom tijesta. Možeš prekriti tijestom u komadu ili se igrati te napraviti trakice, mrežicu ili neke druge oblike.

Comments

Popular posts from this blog

Par razloga zbog kojih bismo trebali više putovati!

Podignimo samopouzdanje na viši nivo!

Ovaj domaći eliksir će vam toliko popraviti krvnu sliku da ćete se i sami iznenaditi!