Spavanje manje od 7 sati uništava vaše tijelo!

 | Author: Thinkstock
Arianna Huffington, suosnivačica Huffington Posta i autorica knjige "Revolucija u snu", napisala mu je otvoreno pismo u kojem ističe da on time pokazuje "zastarjelost, antiznanstveni i strašno neučinkovit način korištenja ljudske energije".  Elon Musk je na to odgovorio tweetom u 2:30 nakon što je došao kući iz tvornice: " Misliš da je to odabir. Nije." Posljednjih nekoliko godina čini nam se da svatko doživljava prekomjeran stres, kroničan nedostatak vremena i neispavanost. I ne samo to, kao da se pokušavamo natjecati tko je više pod stresom i tko manje spava.

Neispavanost uzrokuje bolesti Business Insider naglašava da nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na tvoje tijelo i mozak. Neke od posljedica su slabije kratkoročno i dugoročno pamćenje, sporije reakcije, razdražljivost, ali one ne iznenađuju jer smo ih vjerojatno doživjeli. No postoje i druge mnogo teže posljedice. Razna istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva i dojke, kao i Alzheimerova bolest, dijabetes tipa 2 i upalna bolest crijeva. Slično tome, neke su studije istaknule da spavanje pomaže očistiti mozak od beta-amiloidnog proteina koji se može nakupiti kad si budna. To je protein koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

U slučaju da boluješ od astme, artritisa, Crohnove bolesti i nekih kardiovaskularnih bolesti, nedostatak sna ih može bitno pogoršati.  Neispavanost utječe i na tvoj društveni život. Istraživači su otkrili da se mlađi odrasli ljudi manje socijaliziraju zbog nedostatka sna, a time i da su usamljeniji. Da bi stvar bila još gora, usamljene osobe ne spavaju dobro, što može dovesti do začaranog kruga.  Promjeni svoj raspored i ubaci barem još jedan dodatni sat sna.

Comments

Popular posts from this blog

Par razloga zbog kojih bismo trebali više putovati!

Podignimo samopouzdanje na viši nivo!

Ovaj domaći eliksir će vam toliko popraviti krvnu sliku da ćete se i sami iznenaditi!