Smokve: Voće koje tvoja crijeva jako vole

Smokve su voće jedinstvenog i slatkog okusa, posebne teksture, a zbog lake propadljivosti obično se suše kako bi mogli uživati u njima cijele godine. Odličan su izvor vlakana te pomažu kod probavnih problema.
Ovo voće bogato je prirodnim šećerima, mineralima, uključujući kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar te su dobar izvor antioksidativnih vitamina A, E i K koji pridonose zdravlju i dobrobiti.

 

100 grama svježe smoke sadrži:


80 kalorija
1.3 grama proteina
0.3 grama masnoća
20.3 grama ugljikohidrata
2.2 grama vlakana
Smokve se preporučuju za održavanje zdravlja crijeva, hrane ih, toniraju, a djeluje i kao prirodni laksativ zbog visoke količine vlakana. Mnogi nas previše troše natrij (sol) kroz prerađenu hranu, a visok unos natrija može dovesti do nedostatka kalija i ta neravnoteža između dva minerala može dovesti do visokog krvnog tlaka.

Odličan su izvor kalcija, sastavnog minerala u izgradnji kostiju, a velika količina kalija može zaustaviti izlučivanje kalcija mokrenjem.

Rezultati jednog istraživanja koje je uključivalo 51 823 žena u postmenopauzi tijekom 8,3 godina pokazalo je smanjenje rizika od raka dojke za 34% kod onih žena koje su konzumirale najviše voćnih vlakana u usporedbi s onima koje su ih najmanje konzumirale.

Maska za lice
Svježe smokve mogu se koristiti za stvaranje hranjive maske za lice bogate antioksidantima. Iscijedi smokve i nanesi ih na svoje lice kružnim pokretima. Dodaj 1 žlicu jogurta za dodatnu hidratizaciju. Ostavi masku na licu 10 do 15 minuta i temeljito isperi mlakom vodom. Nemoj koristiti smokve na koži ako si alergična na lateks

Comments

Popular posts from this blog

Par razloga zbog kojih bismo trebali više putovati!

Podignimo samopouzdanje na viši nivo!

Ovaj domaći eliksir će vam toliko popraviti krvnu sliku da ćete se i sami iznenaditi!