Zašto bi trebala što češće jesti tjesteninu? Svi razlozi na jednom mjestu!

Ljubitelji tjestenine! Novija su istraživanja otkrila nešto uistinu pozitivno za vas - vaš voljeni ugljikohidrat vrlo brzo se penje na listi najboljih namirnica za održavanje zdravlja i linije
Daje dugotrajan osjećaj sitosti
Znanstvena istraživanja o utjecaju tjestenine na zdravlje i liniju u zadnje vrijeme idu sve više i više u prilog tjestenini, suprotno od prijašnjih mišljenja kako je ova voljena namirnica štetna za održavanje figure.

Tjestenina u biti sadrži vrlo malo masnoća, i to svega 1 gram tjestenina bez jaja do 2,5 grama tjestenina s jajima na 100 gr proizvoda. Uz to bogata je vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti, a probava je time ubrzanija. Tjestenina s jajima bogata je i proteinima, koji su neophodni za rast i razvoj ljudskog organizma, ali i kod razvoja mišićne mase kod sportaša.

Nije prerađena, a ima i niski glikemijski indeks, ako se kombinira uz najdraže povrće i zdrave umake, kao salata ili samostalno jelo uz par kapi maslinovog ulja i najdraže začine.
Stručnjaci ju najviše preporučuju uz mediteransku dijetu, koja podrazumijeva puno zdravih masti poput maslinovog ulja te povrća i ribe. Ovakvim se načinom prehrane preveniraju i problemi sa srcem, jer se ne unose masnoće štetne po krvožilni sustav, kojih tjestenina sama po sebi nema.

I znanost je na strani tjestenine!
Jedno je Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition & Diabetes pokazalo kako će tjestenina prije biti dobra za tvoj struk, nego što će te udebljati.

Istraživale su se prehrambene navike i BMI (indeksi tjelesne mase) kod više od 23 000 ljudi iz dvije različite talijanske regije i nije se pronašla niti jedna poveznica između konzumiranja tjestenine i nakupljanja kilograma. A oni koji su ju jeli redovito, ali umjereno, imali su manji opseg struka kao i omjer struka i bokova.

George Pounis, jedan od autora istraživanja rekao je kako "Analizom antropometrijskih podataka ispitanika i njihovih prehrambenih navika, uvidjeli smo da konzumacija tjestenine, suprotno od onog što mnogi misle, nije povezana s povećanom tjelesnom masom, prije će biti upravo suprotno".

Drugo nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade.
 
Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih osoba starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu.

 | Author: Guliver/Shutterstock

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Na sve ove činjenica Diane Welland, registrirana dijetetičarka u National Pasta Association, dodaje da "tjestenina može biti efektivna u svakodnevnoj prehrani jer služi kao savršen sustav 'dostave' voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam. Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju)."

Pozitivan utjecaj tjestenine na raspoloženje
Žitarice i jaja iz tjestenine su dobar izvor vitamina B kompleksa, a tu spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitamin B-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin). Svaki od njih ima dosta različitu ulogu i djelovanje.
Vitamin B-1 pomaže u prevenciji umora, dok B-5 ima važnu ulogu u formiranju prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da se njegov nedostatak može očitovati čak u promjenama raspoloženja. Vitamin B-12 je izravno vezan uz aktivnost živčanih stanica, replikaciju DNA i tvorbu posebne tvari koja utječe na raspoloženje S-adenosil-L-metionina (SAMe).

Kako uvrstiti tjesteninu u svoju dijetu?
Po pitanju zdravih utjecaja tjestenine na um i tijelo dovoljno je samo spomenuti da Talijani, koji konzumiraju tri do pet puta više tjestenine spadaju među najduže živuće narode na svijetu.
Želiš li pratiti njihov 'tempo', probaj uvrstiti tjesteninu u različite obroke tijekom dana, a možeš početi od samog jutra. Evo primjera:

Baviš li se sportom, ugljikohidrati iz tjestenine odličan su i prijeko potreban izvor energije prije treninga, koja će ti osigurati najbolje rezultate pri izvođenju vježbi, kod prijeđenih kilometara i izdržljivosti u teretani. 

Uz sve ove dokaze predlažemo ljetne menije uz Marodi tjesteninu, proizvedenu od posebno selekcionirane, visokokvalitetne Durum pšenice s visokim udjelom proteina i sušene postupno, na nižim temperaturama, kako bi se najbolje očuvala njezina hranjiva i organoleptička svojstva.

Comments

Popular posts from this blog

Par razloga zbog kojih bismo trebali više putovati!

Podignimo samopouzdanje na viši nivo!

Ovaj domaći eliksir će vam toliko popraviti krvnu sliku da ćete se i sami iznenaditi!